Saturday, December 8

presentatie scriptie en themamiddag 'de onbevangen blik'

Themamiddag Fotografie – ‘De onbevangen blik’ voorafgaand aan de presentatie van de publicatie Brieven aan vader van Don Sars in opdracht van het lectoraat fotografie , akv | st joost, Avans Hogeschool

Donderdag 13 december 2007
14.00 - 17.00 uur
Locatie: Auditorium akv | st joost,
Beukenlaan 1 - 4854 TA Breda

Aanleiding voor deze themamiddag is de verschijning van de afstudeerscriptie Brieven aan vader die Don Sars in 2007 schreef als student fotografie aan akv | st joost, Avans Hogeschool.
In briefvorm gaat hij een dialoog aan met zijn vader die net als zijn opa een verwoed amateurfotograaf was. Door deze briefwisseling probeert Don Sars ook zijn eigen positie als fotograaf nader te definiëren.

De vrijetijds fotografie, het kiekje of snapshot mogen zich verheugen in een brede belangstelling. Talloze fotografen, filmers en beeldende kunstenaars maken in hun werk gebruik van ‘De onbevangen blik’. Zo meldde de Volkskrant van afgelopen donderdag 29 november jl. dat de Erasmusprijs is uitgereikt aan de Hongaarse filmmaker Péter Forgács (1957) die bekendheid kreeg door familiefilmpjes aan elkaar te monteren als een alternatieve manier van visuele geschiedschrijving. In de bijlage ‘Horen en zien’ van deze zelfde krant wordt uitgebreid aandacht besteed aan het recent verschenen boek Theorie van de straat van Paulien Oltheten, die in 2004 de Scriptieprijs ontving van AKV/St. Joost. In tegenstelling tot Forgács gebruikt zij geen ‘gevonden foto’s’, maar de esthetiek van het kiekje speelt wel een centrale rol in haar werk. Kiekjes zijn fotografische beelden waarvan het onderwerp voor de maker belangrijker is dan de wijze waarop hij of zij dat onderwerp in beeld brengt. Een kiekje of snapshot onderscheidt zich van professionele (studio)opnamen door de schijnbare achteloosheid waarmee het is gemaakt. De maker bekommert zich niet zo zeer over de kadrering, scherpte of compositie, maar streeft vooral naar beelden die de herinnering aan een bepaalde handeling, gebeurtenis of plaats levend kunnen houden. Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de fotografie kwam de Duitse beeldend kunstenaar Joachim Schmid met de uitspraak: ‘Geen nieuwe foto’s tot de oude zijn opgebruikt.’ Om zich daar in zijn eigen werk vervolgens consequent aan te houden, zoals dat ook geldt voor zijn landgenoot Hans-Peter Feldmann. Diverse publicaties van de Amsterdamse art director Erik Kessels getuigen van eenzelfde fascinatie voor het levensechte karakter van kiekjes. Het in 2002 door hem met Hans Aarsman, Claudia de Cleen, Julian Germain en Hans van der Meer gestarte tijdschrift Useful Photography richt zich niet alleen op het kiekje, maar alle mogelijke vormen van gebruiksfotografie zonder artistieke pretenties. Het kiekje of de esthetiek daarvan heeft zich in de loop der jaren een belangrijke plek veroverd binnen het domein van de beeldende kunsten. We hoeven wat dit betreft slechts te denken aan het werk van Paul Bogaers, Christian Boltanski, Sophie Calle, Nan Goldin, Paul Kooiker, Bertien van Manen, Andrea Stultiëns, Larry Sultan, Wolfgang Tillmans of Hannes Wallrafen. Net als Brieven aan vader van Don Sars vormen de eigen jeugdjaren en albums vaak de aanleiding voor publicaties door uiteenlopende fotografen, onder wie Ruud van Empel, Wiebke Loeper of Martine Stig. Er is met andere woorden voldoende aanleiding om het thema ‘De onbevangen blik’ aan een nader onderzoek te onderwerpen.

De gastsprekers staan alle vier midden in de beroepspraktijk als beeldende kunstenaar/fotograaf, hebben door publicaties en tentoonstellingen de nodige bekendheid, verhouden zich op verschillende manieren tot ‘De onbevangen blik’ en zullen er elk vanuit hun eigen werk en perspectief
nader op ingaan.

Programma 13 december
14.00 uur Inleiding
door Flip Bool
14.30 uur Andrea Stultiëns
15.00 uur Paul Bogaers
15.30 uur Pauze
15.45 uur Bert Sissingh
16.15 uur Paulien Oltheten
16.45 uur Don Sars
17.00 uur Discussie en borrel

let op dit is een studiemiddag voor de studenten van akv | st joost, Avans Hogeschool

No comments:

Post a Comment